Merokok itu tak cool

Assalamualaikum

Sebelum baca entry ini, bapak-bapak, ibuk-ibuk, sila tarik nafas yang panjang. Kemudian, hembus. Okay,  sebenarnya merokok itu sangatlah tidak cool. Kenapa? Why? Porke? Jawapannya, tepuk dada tanya selera. Haha, takde lah. Macam ni, kenapa aku cakap tak cool walhal korang rasa ter-sangatlah cool kan? Yela, mana tak rasa coolnye, duk lepak depan shopping mall ramai-ramai, pastu duk hembus-hembus asap rokok korang tu. Oh maaannnn ! That's not cool.

Cool much?


Dah la tak cool, bawak penyakit pulak tu. Kan? Alaa, korang bukan takut pun tengok gambar dekat kotak rokok tu kan? Yela, sebabnye, siap ade yang beli bekas sendiri lagi nak letak rokok. Aku pun tak tahu lah ape yang best sangat merokok ni. Tapi yang aku tahu, rokok ni ade jenis sejuk lah panas lah. Correct me if Im wrong. Adui, aku mana tahu sebab aku pun tak merokok. Masing-masing pun dah tahu apa isi kandungan rokok tu, tapi bukannya kesan tu nampak dalam sekelip mata. Kalau kesan dia short term, memang ramai lah nak berhenti hisap rokok, ni kesan dia long-term, mana orang nak takut kan.


 

Nah, tatap lah gambar ni puas-puas. Extra large pulak tu aku upload, muahaha. Padan muka korang. Kesan merokok ni bukan pada perokok je tahu, orang dekat sekeliling pun akan terkena kesannya. Bapak-bapak, saya tak mahu jadi janda mudaaaaaaa ! Haaaaa*gaya semput Kumpulan Sepah. Apesal tiba-tiba janda muda ni, kahwin pun belum. Eh, study pun lagi 2 tahun baru dapat Degree, gatai nak menikah #penampor diri sendiri.

Tapi aku tahu, tak boleh salahkan dorang ni jugak. Maybe dulu masa sekolah, terpengaruh dengan rakan sebaya kan? Yela, mula-mula ajak try, siap paksa-paksa lagi, korang pun terpaksa lah kan, siap terbatuk-batuk lagi. Lama-lama, korang jadi ketagih. Betul tak? Lagi satu, masa korang kecik-kecik, ramai orang kat sekeliling korang yang merupakan perokok. Maksudnye, macam ayah ke, abang ke, pakcik ke. Bila korang merokok, diorang marah, cakap merokok ni tak elok, merbahaya untuk kesihatan. Tapi diorang takpe, sebab tu korang pun tiru. Aku rasa banyak lagi alasan, mungkin sebab stress.

Tapi sekarang, bukan hanya golongan lelaki je yang merokok, perempuan pun ramai kan. Memang lah, nanti korang akan cakap, "Walaupun kitorang merokok, tapi kitorang pandai jaga diri. Kitorang ni lagi baik daripada orang yang tak merokok". Memang lah tu ayat cliche lah weh. Perempuan kan memang dilahirkan dengan penuh adab sopan, ayu, sopan santun gitu. Tapi bila merokok apa pandangan orang lain?



 Okay, aku tahu, bukan senang nak berubah. Lagi-lagi kalau berubah secara tiba-tiba. Maksudnya secara drastik. InsyaAllah, takde ape yang mustahil. Malaysia Boleh ! Berubah lah secara slow-slow. Aku ade tengok iklan pasal nikotin boleh membantu perokok untuk berhenti tapi tak tahu lah mujarab ke tak. 

p/s: aku tak benci perokok, sebab zarriq pun sama :') tapi aku tak suka.
Thanks sudi baca & spread the

12 comments:

::ini belog saya . cinta hati saya:: said...

rokok oh rokok

betoi sangat tak cool

:)

Syaza Zul said...

Kan? Tahu takpe :)

apek poyo said...

maso den sekulah dulu ado gak try merokok..perghhh
tak sodap..tak habih sebatang ..den campak an...hehehe

Syaza Zul said...

Fuyoo, tahniah anda memang cool ! Tepuk tangan lelaju :)

ken said...

smoking is bad :)

Syaza Zul said...

Yeah, too bad for them :)

ade2mama said...

aku xmerokok.!!!
sbb anak mama kn hehehe..
law abah aku suru aku blikn rokok dye..aku mgadukan mama..mama backup aku heeheh..
da xisap ..xkn nk brsubahat dgn owg isap rokok kn???

*ppuan skrg nk crik laki xmerokok..tu la faktor utama aku xnk mrokok heheeh

Syaza Zul said...

Wah, bagus lah kau ni. Boleh lah geng dgn aku. Haha, tak malu je kan?

cik eva said...

merokok itu BUSUK! *___*

Syaza Zul said...

Tahu takpe kan?

ade2mama said...

tpy kn..xelok ckp bkn2 kt prokok ny..xsmstinye prokok ny xelok..kdg2 ade sbb dowg merokok..

aku xmrokok sbb aku sulung..sok xnk la tnjuk bnde buruk kt adik2 aku..tpy:(

Syaza Zul said...

@ade2mama Tapi kan, aku tak cakap pun yg tak elok psl perokok. Kn aku cakap msg2 ade sbb kenapa diorang merokok & aku tak benci pun diorang :)