Realiti kehidupan seorang pelajar


Assalamualaikum & salam 1 Malaysia
#rasa macam nak bagi ucapan pulak.


Amboi amboi amboi (gaya Azwan Ali), sekarang kalau on Facebook je, bukan main lagi ye kau orang semua. Tahniah untuk semua yang dah konvo. Jelesnye kiteww tengok kau orang semua. Congratulations once again :) Ape ape? Tak sabar nak tengok turn aku pulak yang konvo? Haha, perasan gila, padahal takde sesape pun tanya pasal kau. Haha ! Aku konvo tahun 2013, amacam, sanggup tunggu?

Tahukan anda yang sebenarnya mereka daripada luaran nampak sahaja bergumbira tetapi dalam hati? Haa, itu yang kita tak tahu. Kenapa ya aku cakap tulis macam tu. 


This is so true, am I right?


Baru je jadi fresh graduate, tapi hutang dah banyak dah. Kalau sikit setakat berpuluh-puluh takpe, masalahnye beribu-ribu woi. #Justanopinion, aku rasa interest tu tak patut ada pun takpe. Ke patut? Kalau orang kaya raya confirm lah takde masalah punya. Tapi kalau dah kaya, mesti tak ambik loan dengan PTPTN  punya kan? Confirm PAMA (papa&mama) ni !

Ha, yang tu baru satu masalah dengan PTPTN. Yang kedua, masalah kerja. Masa konvo ada kawan-kawan yang dah dapat offer kerja. Tapi kita? Terpaksa lah membohong ye dak? Kalau tak malu lah depan kawan-kawan. Dah cerita, gembar-gemburkan dekat semua ni, dapat first class honour. Last-last, dapat second class lower je. Malu woi, malu ! Mana nak letak muka ala-ala Selena Gomez tak pun Justin Bieber ni weh? Itulah, time belajar, belajar betul-betul. Sekarang ni, ramai gila fresh graduate. Macam mana nak bersaing dengan orang lain? Tambah-tambah, yang baru balik dari overseas. Tapi diorang ni nak ke balik Malaysia kalau dah dapat kerja kat sana? Hrmmm.

Itulah, aku pun tak tahu lah macam mana nak mengharungi masa depan nanti. Dah la kerajaan dah umumkan tanak ambik pekerja baru buat masa sekarang. Entah la, kalau aku tak silap, maybe in this 2 or 3 years kot. Macam budak-budak tajaan JPA pun sama lah. Kalau kerajaan tak bukak peluang pekerjaan pun sama je. Tetap tak dapat kerja, even dalam surat perjanjian cakap kena kerja dengan kerajaan selama 6 tahun. So at the end, sama je. Aku rasa masing-masing kena pandai untuk tonjolkan diri & yang paling penting sekali soft skill kena bagus. Sekarang ni memang ramai yang pandai, tapi biasanya, diorang cuma tahu teori je. Tak tahu macam mana nak praktikkan in real life. Tak gitu? Eceh, cakap pung pang pung pang, kau memang terer lah kan Syaza?

Jadi, marilah kita bersama-sama menuju kepada kehidupan yang lebih baik (ayat, skema habis). Chalo betei ! Takkan nak jadi blogger sampai tua? Berapa sangat lah earning yang boleh dapat? Kalau aku sikit lah, kalau CikEpal ke, RedMummy tu lain cerita lah. Oh please, aku, kau, kita semua tanak jadi penghutang seumur hidup. Tidak ! I hope this is just a nightmare. Yeah, you wish.



Selamat membaca entry yang matang (kot) daripada Syaza Zul. Sekian.



2 comments:

Hawa Ahmady said...

post yang menarik..

jom join contest........

http://hawaahmady92.blogspot.com/2011/11/contest-apa-benda-tu-part-1.html

Syaza Zul said...

Oh, thanks hawa :)