Tutorial header transparent


Assalamualaikum

Harini aku nak ajar korang, eh bukan ajar lah. Aku nak share something dengan korang macam mana aku buat header transparent macam kat dalam blog aku ni. Actually senang je. Aku guna 2 software, Photoscape & Gimp 2.6. So, untuk sape-sape yang rasa nak try boleh lah download dulu software ni. 

Okay, first sekali bukak Photoscape. Lepas tu pilih Editor.

Then, klik dekat Menu lepas tu klik new photo.



Korang boleh letak berapa width & height yang korang nak.
Yang color tu tak kisah color ape, sebab nanti nak jadikkan transparent jugak.


Lepas tu, korang klik dekat Text.
Letak lah ape-ape pun, welcome to my blog ke ape ke. Okay?



Nanti akan jadi macam ni.
Korang boleh lah tukar color, tulisan tu semua ikut kreativiti masing-masing.
Kalau rasa nak tulisan yang lain, korang boleh download dekat SINI.
Lepas tu, jangan lupa save.

Untuk step yg seterusnya, korang kena guna Gimp 2.6 pulak. Kalau takde, korang boleh lah download okay?


 Korang tekan open untuk cari header yang korang dah save-kan tadi.



 Korang kena cari Toolbox yang icon dia macam magic tool tu.
Paham tak?
Alaa, macam gambar yang kat atas ni. Okay?
Lepas jumpa, klik icon tersebut.



Lepas tu, pegi dekat menubar yang kat atas tu, cari Layer.
Dah jumpa layer >Transparency> Add Alpha Channel



Okay, lepas dah klik Add Alpha Channel tu korang kena klik dekat header korang tu. Okay?
Lepas dah klik, tekan DEL.
Add Alpha Channel > DEL
Kalau korang betul-betul ikut step ni, header korang akan jadi macam gambar kat atas.
Kalau tak jadi, maksudnye adalah something wrong kat mana-mana.


Kalau dah jadi, tekan Save.
Tapi ingat kena save dalam format PNG tau?


Last step, un-tickkan box save background color.
DONE ! :')



Lepas tu dah boleh upload untuk jadi header blog korang. Tapi sebelum tu, korang pegi dekat, Design> Template Designer. Mana-mana yang berkaitan dengan header, semua color tu korang tukar jadi transparent. Okay?

p/s : kalau tak jadi boleh lah komen tanya macam mana nak buat.

Thanks :)

8 comments:

ade2mama said...

ala bwu..dlete software tu:(

Syaza Zul said...

Lah, delete kenapa? Photoscape ke Gimp?

ade2mama said...

22..sbb laptop aku brat da..aku kn blja grafik..so bab2 edit gmbr ny gne photoshop..so aku tgk photoscape tu cm xde gne sgt tu aku dlete..ko lmbt bgtaw dushhhhhhh:p

Syaza Zul said...

@ade2mama Kau confirm lagi terror ni, guna jela photoshop tu.

Anonymous said...

apa yang saya cari, terima kasih

Anonymous said...

tekan photoshop pastu nak pilih yg mane?

Anonymous said...

kenape bile nak tekan delete takde pun tulisan kat belakang?

Maisarah Afiqah said...

klw gambar kiter nak buat transparent header cam ne....