Pengalaman bulan puasa


Assalamualaikum

Harini dah masuk seminggu kan puasa? Kejap je rasa. Entry kali ni aku rasa aku nak cerita pasal pengalaman aku masa bulan puasa. Aku masa form 1 sampailah form 5 aku ni insider, maksudnye budak hostel la kan. Aku duduk hostel macam-macam aku belajar. Dulu aku ni baik masuk hostel jahat nak mampos. *perasan sangat.

Dulu masa bulan puasa, memang wajib solat terawih dekat surau sekolah. Bila dah siap berbuka, dengan perut yang kenyang, kalau jalan je mesti bunyi air dalam perut. Maksudnye, kena berbuka cepat-cepat lah kan, sebab nak kejar solat Maghrib berjemaah. Biasalah, budak aspura makan laju macam kereta F1. Biasanya, lepas waktu Maghrib tu, memang aspura akan bagi tazkirah. Wah, bagus kan? Calon-calon suami semuanya :P Okay, dah habis solat Isyak semua, kena get ready lah kan nak solat Terawih pulak. Bila dah nak solat Terawih tu, aku cepat-cepat pegi saf belaaaakkkaaanggg sekali. Sebabnye, aku tanak solat Terawih. *pemalas kan?

Tapi seharusnya wajib solat Terawih tu. So, ape yang kitorang buat, bila dah masuk tahiyat akhir tu, kitorang buat-buat lah kononnye kitorang pun sama tengah tahiyat akhir. Kalau sape-sape tak solat Terawih, Warden ambik nama pastu kena panggil. Takmau aku ! Jalan penyelesaiannya, kitorang buat lah macam tu, sampai lah habis 8 rakaat.



Yeah, I know I'm good at hiding my evil face.
Muka nak innocent je.
Sebenarnya lebih kepada noob lah :P


Jahat ke nakal ke, aku pun tak tahu lah. Lagi 1, aku dekat hostel memang liat nak bangun sahur. Dah macam jadi kebiasaan pulak kalau tak bangun sahur tu. Dekat Matrik & U pun sama je. Ni semua start dari hostel lah ni. *Tak mengaku kesalahan sendiri. Yelah, bangun pagi-pagi, pastu nak kena siap-siap pulak tu. Nak kena tukar baju, pakai tudung semua. Kalau lah, dulu dah ade tudung Syria tu kan senang? 



Ade tudung Syria memang senang lah hidup, sarung je. Kalau dulu dah ade, mesti aku rajin turun sahur - ALASAN ! Tapi bila dah dekat rumah sekarang ni, memang heaven. Bangun-bangun, kena gosok gigi je. :') Sebenarnya, banyak lagi lah perangai nakal aku masa sekolah dulu, tapi next entry la aku cerita.

Majulah tudung Syria untuk Muslimah !

2 comments:

ade2mama said...

ko xpayah cite pown aku da taw ko nakal n jhat :p
graw2:)

wuuuu duk asrma.ny bdk nerd la ny yee :P hehe.ko msti bdk pndai:)

tawarih sunat..tpy dowg suru mcm bnde wajib plax..apehal!!!*backup ko hehe..

aku xleyh..aku kne jgk bgun sahur law x..lapar perut kt klas..law dlu da ade tdng2 brfashion ny.da lme dr dlu ko da cun kn ahahaha...

so cmat berbuke..ntyyy..

Syaza Zul said...

Ecece mne ko tahu aku ni nakal & jahat?

Mne ade pandai, biasa2 jela. Haha, kalau aku nerd takde lah aku jahat macam tu. :P