Review - Samsung Corby II


Assalamualaikum

Pernah tak korang nak merasa pakai Android tapi masalahnye semua mahal-mahal? Mana tak mahalnye, korang duk fokus dekat Iphone & BlackBerry memang ah mahal kan. So, harini aku nak buat review pasal Samsung Corby II yang memang terhangat tak hengat lah.

Okay, kenapa aku nak buat review pasal Samsung Corby II ni? First sekali mesti lah kita nak tengok features dia kan. Samsung Corby II ni ade wi-fi. So, korang boleh online kat mana-mana tempat yang ade wi-fi. Yela, aku tahu sekarang ni semua orang gila Facebook, twitter. Bukan orang muda je, orang tua pun sama je kan? So, dalam phone ni, memang dah ade application untuk Facebook, twitter, email & Youtube. Amacam cool kan?





Kalau macam kau orang tengok gambar yang kat atas ni warna kuning kan? Sebenarnye, Samsung Corby II ni, ade warna pink, putih & hitam. Ololo, pink comel lote :)

Selain ade wi-fi, phone ni ade banyak widget yang menarik hati Qalbu masing-masing. Contoh, ade widget untuk Buddies. Maksudnye, korang boleh set contact lepastu add dekat favorites. So, bila-bila masa korang nak call/message senang je. Ade lagi widget untuk feeds & updates. Feeds & updates ni maksudnye, bila-bila korang online, korang boleh tengok kawan-kawan update status dekat Facebook/twitter. Bukan setakat boleh tengok je, nak update pun boleh.

Kalau korang rasa widget tu tak cukup umpphhh, alah korang boleh download sendiri. Untuk kamera pulak, 2.0 megapixel je. Tapi okay lah tu, gambar okay je. Bagi aku lah, korang aku tak tahu. Yang tak best 1 je, takde 3g. Dia punya sound pulak, okay bagi aku. Kalau kau orang rasa penerangan aku tak cukup bagus, korang boleh tengok video ni. Haa, lupa nak cakap. Harga dia RM299 je. Muraaaaaaaaaahhhh gila kan? Android paling murah aku rasa. Ke ade lagi murah?

p/s : kenapa aku nak buat review sangat? sebab ni phone yang aku guna sekarang, muahahaha.

p/s/s : maaf atas segala kesulitan, dah lama tahu tapi malas nak edit post ni. well, sebab dah lama kan. Corby memang bukan android pun sebab takde OS 2.0. Alah chill lah, salah sikit je pun adoi !
Happy reading :)

9 comments:

syahirooAhmad said...

haa. panjang umur. tadi pi giant singgah kedai hp. nampak samsung colby II ni.. mmg rm 299, mmg terbaik, cuma screen dia tak HD..

Nur Farahiyah said...

kite pun guna c corby ni jgk.. best2!! xrugi beli.. muraaaaahh plak tu..haha..=D.. gud info..

ade2mama said...

wuuuu hset dye heeh

hset aku lagyyyyyyyy besar heeehe

tdy icon dlm dye cm xlawa jew hmmm

Syaza Zul said...

syahiroo : Haa tula yg tak best, biasalah kan murah je

farahiyah : yeay sama ! :)

ade2mama : alaa, tu semua boleh download lah.

aeyinn said...

wah info yg berguna..thanks admin..share semua ni...

tapi nak tnya..kat fon ni ade market tak?sbb org ckp kalu ade market senang nak download...

pengguna android said...

salam..terjumpa link blog ni d fb..so terbaca..just nak bg info...samsung corby 2 bukan guna OS android.dya hanya la mggunakan OS samsung yg seakan2 android..hp samsung yg guna OS android yg paling murah pon galaxy mini..boleh check google utk kepastian

Anonymous said...

samsung corby 2 buakan android la...google utk kepastian

jutawan said...

btul tu..samsung corby bukan android

Anonymous said...

Knp samsung corby 2 ni klu bkk youtube kne gne wi-fi... Ermmm ape seting die benanye..